06 Haziran 2006

ROCK AM RING DÖNÜŞÜ!!!


Evet arkadaşlar bitti. Bu rüya gibi 4 gün maalesef bitti.

Nerden başlayacağımı, nasıl toplayacağımı bilmiyorum.

ben bu festivalden ne dersler çıkardım...


- festival denen şey süper bir şeydir.

- festivalin line up'ı bu festivalinki gibi olunca insanın kafası karışmaktadır. nereye gideceğini, ne zaman nerde olacağını şaşırmaktadır.

- almanyanın koblenz şehri, süper şirin, modern bir şehirdir. hiç almanya gibi değildir.

- avrupalılar beraber eğlenmek konusunda çok başarılıdırlar. 200 bin kişinin katılıp, hayvan gibi içtiği, deli gibi cozuttuğu bir etkinlikte 4 gün boyunca bir adet bile kavgaya şahit olmamamızın bizi şaşırtması bile ne kadar hazindir.

- böyle bir festivalde all areas pass'a sahip olunduğunda james hetfield ile birlikte konser seyredilebilmektedir. kendisi bir mutant olmayıp insanlığı ile şaşırtmıştır.

- james hetfield yaşlı bir amcadır.

- deftones, korn seyirciyi süper gaza getiren, getirdikçe de kendi de gaza gelen süper ekiplerdir.

- tool bir headliner'a yakışacak sahne gösterisi ve performansıyla büyülemiş kendine en az artı 1 hayran kazandırmıştır.

- "guns n' roses toplandı" kocaman bir yalandan ibarettir. axl rose tüm zamanlarda yaptığı gibi hala guns n' roses isminin ..m..na koymaktadır. 24:00 da biten tool konseri ardından saat 02:30 da sahneye çıkıp dayanabildiğimiz süre boyunca (04:00'a kadar) kafa ütüleyip tüm şarkıların içine etmiştir. yanına aldığı ekibin beş para etmemesi bir yana kendisi de artık şarkı söyleyememektedir. hatıralarımdaki guns n' roses imajının içine axl sıçmıştır.

- nurburgring denen yer haziran ayı başında bok gibi soğuk bir yerdir. gece 0 derecelere kadar düşen ısısı ile götümüzün donmasına, üstüste iki sweatshirt, iki polar, bir uyku tulumu ile bile hepimizin çadırda takırdamasına yol açmıştır.

- deniz yatağı bir matdan daha az yer kaplayan fakat süper yatak görevi gören bir buluştur. her çadır çantasında 3-4 tane bulunmalıdır.

- sabah 10:00 dan itibaren sarhoş dolaşmaya başlayan festival gençliği dünyanın en eğlenceli ekibidir. insanların kamp alanlarında kendi kendilerine yarattıkları eğlencelerin haddine hesabına inanılamamaktadır.

- festival alanlarında satılan festivale özel t-shirt vs. ürünler "ulan bir daha nereden bulacağız, alalım anasını satayım" mantığını sömüren casino'lardır. beni soyup soğana çevirmişlerdir.

- metallica gibi bir headliner olduğunda ana sahnenin önündeki kalabalığın uzunluğu ayyuka çıkmakta, kalabalığın yoğunluğuna inanılamamaktadır.

- 5 metre uzunluğunda bir direğe takılan bir bayrak kalabalık grupların birbirlerini bulmalarını sağlayan süper bir araçtır.

- böyle bir direkle sahnenin önüne kadar ilerlemek o direğin insanın götüne girme riskini de beraberinde getirir. insan onu atmak zorunda kalır.

- nefessiz, bedenleri arada hiç boşluk kalmayacak şekilde (kelimenin tam anlamıyla) birbirine yapışık şekilde duran bir kalabalığın ortasında ve sürekli sürüklenerek bir konseri seyretmek çok mümkün değildir.

- sıçtıktan sonra götünü yıkamayan, festival alanında doğru dürüst duş alamadan 3 gün geçiren, pek de bakımlı sayılmayacak (çoğunlukla punk) böylesine büyük bir güruhun sabun ve deodorant kokuyor olması çok acaiptir.

- all areas pass süper bir şeydir. sahne içinde konser seyretmenin dayanılmaz hafifliği insanın mesleki deformasyonlarından kaynaklanıyor olabilir.

- metallica sahne performansı konusunu yarmış, bitirmiş hayvan bir ekiptir. (yerlere kadar eğiliyorum) yaşlanmışlık ve sıkılmışlık ifadelerinden derhal kurtulmaları gerekmektedir o ayrı.

- insan 150 bin kişinin önünde ezilip, hayvan bir metallica konseri izledikten sonra, dayak yemiş gibi hissetmekte ve o uyku tulumu insana anne kucağı, çadır ise sıcak yuva gibi gelmektedir.

- bir festival maksimum 3 gün olmalıdır. 4. gün artık sinek avlayacağı kesindir.

- kamp alanında mangal yapıp, mangalda yapılan sahanda sucuğun tadı hiç birşeyde yoktur.

- aynı ocakta pişen kahvenin tadı da hiç birşeyde yoktur.

- sosis denen şey almanyada yapılmaktadır. gerisi yalandır.

- ekşi sozluk almanyanın ücra köşesinde bile insana kamp arkadaşları sağlayabilmekte ve hoşça vakit geçirtebilmektedir.

- kimi insanlar kusmuk üstünde uyuyabilmektedirler.

- avrupalıların utanma duygusu kesinlikle bizimkinde azdır. işin enteresan tarafı buna rağmen avrupada daha az çirkinlik vardır.

- formula 1 pistinin içine 3 günde sıçılabilmektedir.

- alternatif sahne, böyle headliner'lar varken alternatif olamamaktadır. ordaki gruplara yazık olmaktadır.

- arka arkaya bu kadar çok grubun çıkması, insanda hafif bir göt kalkıklığına yol açıp "jamiraquai'mı var öbür tarafta! amman neyse boşver yorgunum yürüyemem ben oaraya kadar şimdi. dur bak guns çıkacak", "morrisey çıkmış öbür sahnede ne yapsak? boşver türkiyeye gelince seyrederiz" şeklinde konuşmalar yapmasına neden olmaktadır.

- placebo sıkıcı bir gruptur.

- depeche mode rar sahnesindeki tek kusursuz ekiptir. dinamizmlerinden, sahne artwork'üne kadar, kişisel performanslarından, videolarına, ışık tasarımlarına kadar mükemmeldirler. istanbul kuruçeşme arenada insanların götünün tavana vuracağı kesindir.

- depeche mode'un videocusu, video art olayını yarmıştır. performansıyla bazen grubu gölgede bırakmıştır.

- insan 3 gün ayakta durunca dizden aşağısında bir takım ağrılar olmaktadır.

- vip tribünü insana kamp alanının tuvaletlerinden sonra kremlin sarayı gibi gelmektedir.

- avrupada festival seyircisi bu gibi etkinliklerde çamurdu, soğuktu, sıraydı takmadan eğlenmekte, woodstock vs gibi eski festivalleri bildiklerinden festivallerin şimdiki az medeni halinden yakınmamaktadırlar. hatta bunun için 250 ytl bilet parası ödeyip, geri kalan harcamalar için de eşek yüküyle para harcayabilmektedirler. belli ki maksat beraber olmaktır.

- 200 bin kişinin geldiği bir etkinlikte vip tribünündeki seyirci sayısı 200'ü geçmeyebilmektedir. bu vip girişindeki sıra bilet, gişesinde uzun olan harbiye açıkhava konserleri için müthiş bir tezat oluşturmaktadır.

- eğer bir organizasyon bittiğinde seyircisine mutluluk, rahatlama, yorgunluk, sanatsal tatmin, eğlencenin dibine vurmak duygularının hepsini sağlayabiliyorsa başarılı demektir.

- festival denen şey süper bir şeydir.

4 yorum:

  1. Yediğin içtiğin senin olsun Serol baba sen gördüklerini anltmışsın zaten diyerek çok başarılı bu yazı için tebriklerimi ve helal olsunlarımı yolluyorum...

    Kanlı Canlı MetallicA izleyen belki ülkemizde de izleyen birisi olarak diyebilirim ki , biz tvden izledik coştuk , koptuk , kimbilir orada nasıldır bu olay diyorum...

    Bir sonraki sene inşallah gördüklerini bize yazarsın...

    YanıtlaSil
  2. şimdiii, ben de festival izleyicisinden edindiğim görüşleri şeedeyim:

    - böyle gidememişlere ayar gibi post etmek çok keyiflidir, hamburg dönüşü aynı hislere sahip olmuş idim, şimdi uyuz oldum o ayrı

    - hele ki o ortamda access all areas'ın varsa aralara serpiştirmek daha da zevklidir, yazıcan bunları, milletin dibi düşsün, iyice sinir olsunlar; lakin aralarında iri olanlar varsa baya bi süre gözlerine görünmemek daha iyidir, bunların sağı solu belli olmaz, kafayı kırabilirler

    - heyecandan her iki mecraya da aynı post edilebilir, normaldir, ama o dinginlik, o ciddiyet, o "rokamring görmüş adamım oolum"luk geri geldiği gün, editlemek elzemdir, harikadır

    ps: serolum, topsun.. toptun, top kalacaksın:)

    ps2: metalika saçlarını kesmiş, newsted'i gruptan ikiletmiş, antin kuntin müzikler yapmakta olan bir gruptur, 93'te gördüğümüz ise MetallicA'dır, apayrı bişiydir:)

    YanıtlaSil
  3. kommentler editlenemio, ama bir daha yazılıp eskisi silinebiliyo, böyle de şahane ortam:)

    YanıtlaSil
  4. $ahane bir festival ders ozeti olmus, serol :) dunku kor eden kirmiziya ragmen okumustum (iki saate yakin gorme bozuklugu cektim)du$un yani..simdi ic ve goz huzuru ile orjinal tahinpekmez renklerimcigimle tekrar okuyorum :)))

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.